Αφετηρία Διαδρομής

Αφετηρία Διαδρομής

Σημείο συνάντησης για την έναρξη της διαδρομής στα σημεία ενδιαφέροντος και την παροχή βασικών πληροφοριών σχετικά με τους ANZAC

Μνημείο Συνταγματάρχη Σώντερς

Μνημείο Συνταγματάρχη Σώντερς

Στο χωριό Πορτιανού δίπλα στο σχολείο βρίσκεται το μνημείο του συνταγματάρχη Sonders στρατιωτικού ακόλουθου του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος το 2000 συμμετείχε στον εορτασμό του ANZAC στη Λήμνο. Δύο μήνες μετά δολοφονήθηκε στην Αθήνα από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν. Εις μνήμην του έχει στηθεί αυτό το απέριττο μνημείο.

Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου

Κοιμητηριακός ναός του χωριού Πορτιανού. Είναι τρίκλιτη βασιλική που χτίστηκε το 1835. Βρίσκεται μπροστά από το Στρατιωτικό Κοινοπολιτειακό Νεκροταφείο Πορτιανού. Σε αυτό το ναό ενδέχεται να έγιναν κηδείες των νεκρών Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Βρετανών κατά το έτος 1915.

Μνημείο εντός νεκροταφείου  Πορτιανού H.M.S. Endymion

Μνημείο εντός νεκροταφείου Πορτιανού H.M.S. Endymion

Στο κέντρο του νεκροταφείου Πορτιανού δεσπόζει ένα μεγάλο πεύκο. Σε μικρή απόσταση από αυτό υπάρχει ένα μνημείο για τέσσερις ναύτες του πολεμικού πλοίου H.M.S. Endymion, που σκοτώθηκαν σε υπηρεσία το 1918. Έχει τη μορφή τετράπλευρης στήλης και η κορυφή του στέφεται από μια άγκυρα δεμένη με σχοινί σε ένα σταυρό.

Μνημείο εντός νεκροταφείου – Σταυρός της θυσίας και βωμός της μνήμης

Μνημείο εντός νεκροταφείου – Σταυρός της θυσίας και βωμός της μνήμης

Ο Σταυρός της Θυσίας δεν είναι μια αυτόνομη κατασκευή, αλλά είναι γλυπτό ένθετο σε μια κατασκευή που στεγάζει τον Βωμό της Μνήμης και αποτελείται από δυο κολώνες, που επιστέφονται με κυκλική καμάρα, και μια μικρή στέγη. Γενικά ο χώρος του κοιμητηρίου δεν είναι καλυμμένος στο σύνολό του, όπως στα βρετανικά κοιμητήρια της Μακεδονίας, ούτε οι ταφές ακολουθούν μια αυστηρή στρατιωτική διάταξη. Μορφολογικά τόσο ο χώρος όσο και ο Βωμός και ο Σταυρός μοιάζουν περισσότερο με τις κατασκευές των κοιμητηρίων της Καλλίπολης.