Στρατιωτικό Κοινοπολιτειακό νεκροταφείο Πορτιανού

Πρόκειται για το στρατιωτικό νεκροταφείο της Commonwealth War Graves Commission στο Πορτιανού, όπου είναι θαμμένοι 347 νεκροί της Βρετανικής Κοινοπολιτείας και υπάρχει το μνημείο των νεκρών του HMS Endymion. Αρχικά, τον Αύγουστο του 1915, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν για ταφές τον χώρο πίσω από τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και το νεκροταφείο του χωριού. Συνέχισαν να θάβουν τους νεκρούς τους σε αυτό μέχρι τον Αύγουστο του 1920. Σήμερα το νεκροταφείο του Πορτιανού είναι το ένα από τα δυο επίσημα κοιμητήρια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας στη Λήμνο. Σε αυτό υπάρχουν 347 ταφές στρατιωτών της Κοινοπολιτείας από τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης.

Το ίδιο το νεκροταφείο έχει ακανόνιστο σχήμα, που μοιάζει με τραπέζιο, κάτι που υπαγορεύθηκε από τη διαμόρφωση του εδάφους και από τη γειτονία με τον ναό του χωριού. Οι περισσότερες ταφές είναι συγκεντρωμένες σε σειρές στη μπροστινή πλευρά του κοιμητηρίου, αλλά υπάρχουν και άλλες δυο σειρές με διαφορετική διάταξη σε άλλη πλευρά του χώρου.

Ο Σταυρός της Θυσίας δεν είναι μια αυτόνομη κατασκευή, αλλά είναι γλυπτό ένθετο σε μια κατασκευή που στεγάζει τον Βωμό της Μνήμης και αποτελείται από δυο κολώνες, που επιστέφονται με κυκλική καμάρα, και μια μικρή στέγη. Γενικά ο χώρος του κοιμητηρίου δεν είναι καλυμμένος στο σύνολό του, όπως στα βρετανικά κοιμητήρια της Μακεδονίας, ούτε οι ταφές ακολουθούν μια αυστηρή στρατιωτική διάταξη. Μορφολογικά τόσο ο χώρος όσο και ο Βωμός και ο Σταυρός μοιάζουν περισσότερο με τις κατασκευές των κοιμητηρίων της Καλλίπολης.

Στο κέντρο δεσπόζει ένα μεγάλο πεύκο, ενώ σε μικρή απόσταση από αυτό υπάρχει ένα μνημείο για τέσσερις ναύτες του πολεμικού πλοίου HMS Endymion, που σκοτώθηκαν σε υπηρεσία το 1918. Έχει τη μορφή τετράπλευρης στήλης και η κορυφή του στέφεται από μια άγκυρα δεμένη με σχοινί σε ένα σταυρό. Το 2019 τοποθετήθηκε μια πλάκα προς τιμήν των νοσοκόμων από τον Καναδά.

Τοπόσημο στο χάρτη

Φωτογραφίες